تبلیغات
کلیک گستر البرز - مفاهیم مهندسی كشاورزی- باغبانی (3)
کلیک گستر البرز
طراحی،اجرا و مشاوره ی پروژه های زراعت و آبیاری، باغبانی، گیاهان دارویی و... و طراحی و اجرای فضای سبز

لینکدونی

آرشیو موضوعی

آرشیو

لینکستان

← آمار وبلاگ

  • کل بازدید :
  • بازدید امروز :
  • بازدید دیروز :
  • بازدید این ماه :
  • بازدید ماه قبل :
  • تعداد نویسندگان :
  • تعداد کل پست ها :
  • آخرین بازدید :
  • آخرین بروز رسانی :

مفاهیم مهندسی كشاورزی- باغبانی (3)

آن‌چه درپی می آید سومین بخش از مقاله‌ی نهالستان میوه‌های معتدله و مسائل مربوط به آن است كه توسط دكتر علی ایمانی عضوهیات علمی بخش تحقیقات باغبانی در سازمان تحقیقات و آموزش كشاورزی موسسه‌ی تحقیقات اصلاح و تهیه‌ی نهال و بذر وزارت جهاد كشاورزی تدوین شده است.
با شناخت كامل از ویژگی‌ها و تولید محصولات باغبانی كه...

آن‌چه درپی می آید سومین بخش از مقاله‌ی نهالستان میوه‌های معتدله و مسائل مربوط به آن است كه توسط دكتر علی ایمانی عضوهیات علمی بخش تحقیقات باغبانی در سازمان تحقیقات و آموزش كشاورزی موسسه‌ی تحقیقات اصلاح و تهیه‌ی نهال و بذر وزارت جهاد كشاورزی تدوین شده است.
با شناخت كامل از ویژگی‌ها و تولید محصولات باغبانی كه حدود بخش عظیمی از نیاز غذایی روزمره بشر را تامین می‌كند و پرداختن به این موضوع مهم و استراتژیك در كشور، می‌توان علاوه بر ایجاد امكانات درآمدزایی و اشتغال‌زایی در اقتصاد كلان كشور، درآمد ملی را نیز افزایش داد. برای دست‌یابی به هدف در پیش گفته شده افزایش توان علمی و تحقیقاتی باغبانی كشور، جذب نیروهای متخصص و توسعه‌ی ارقام و پایه‌های مناسب (نهال مرغوب) مهم و ضروری است؛ چراكه در تجارت (به‌ویژه تجارت بین‌المللی) و كسب تاییدیه‌ی سلامت محصولات كشاورزی در بازارهای داخلی و خارجی، مرغوبیت و كیفیت بالای محصولات و توجه به آئین نامه‌ها و استاندارهای ملی و بین المللی الزامیست. بنابراین اگر قابلیت‌ها و امكانات تولید محصولات باغبانی با تحقیقات در جهت افزایش كیفیت تولیدات كشاورزی همراه شود می‌توان به رونق اقتصاد باغبانی امیدوار بود.

*طرز كاشت و تهیه زمین به روش نهالستان انتظار*



درنهالستان دو قطعه زمین در نظر گرفته می‌شود، در قطعه اول پس از تهیه‌ی زمین و تعین محل آب، در روی ردیف‌هایی به فاصله‌ی 60 تا 70 سانتی‌متر و در دو طرف هر شیار آبیاری اقدام به كشت بذر می‌كنند. البته در این حالت عرض شیارهای آبیاری نسبت به حالت قبل بزرگتر خواهند بود به نهالستان‌هایی كه بدین ترتیب ایجاد می‌شوند نهالستان‌ بذری یا «نهالستان سال اول» می‌گویند كه پیش از بیدارشدن جوانه‌های پایه‌های ریشه‌دار، حدود اواخر اسفندماه یا اوایل فروردین ماه بایستی آن‌ها را به قطعه‌ی دوم كه به نحو مطلوب آماده شده است انتقال داد، در حین انتقال از كاشتن نرك‌های ضعیف و مریض خودداری می‌شود.
در قطعه دوم كه مساحتش حدود 5/1 و حتی دو برابر مساحت قطعه‌ی اول است، فاصله‌ی ردیف‌ها 120 ـ 90 سانتی‌متر و فاصله‌ی بوته‌ها از هم حدود 15ـ 10 سانتی‌متر در یك طرف هر فارو یا جوی آبیاری قرار خواهند گرفت.


به‌هنگام كاشت با توجه به فاصله‌ی بذور از هم، در یك مترمربع میزان بذر یا هسته در هكتار قابل محاسبه است، میزان بذر در هكتار، عمق كاشت، تعداد روزهای لازم برای جوانه‌زدن و دوره‌ی خواب برخی از میوه‌های مناطق سردسیر هم‌چنین معیار برای محاسبه‌ی تعداد نهال‌های تولیدی در فواصل مختلف بیان شده است.



*فرایند جوانه زنی بذر*



فرایند جوانه‌زنی بذر می‌تواند به چندین مرحله‌ی پی در پی و جدا از هم اما همزمان تقسیم شود:


مرحله 1 بیدار شدن یا فعال شدن: در این مرحله بذر خشك آب جذب كرده و متورم (Swell) می‌شود تا میزان رطوبت داخل بذر در اثر جذب آب توسط كلوئیدهای بذر به تعادل ‌رسد؛ در بذرهای زنده و غیرزنده فرآیند آب آشامی انجام می‌شود، به‌دنبال جذب آب سنتز آنزیم‌ها هم‌زمان با متورم شدن بذرها شروع شده و مواد محلول را به موادی قابل استفاده برای جنین تبدیل می‌كنند، تا جنین بتواند آمادگی لازم را برای رشد و خروج اندام‌هایش بدست آورد.
اولین نشانه‌ی پایان مرحله بیدار شدن بذر را می‌توان خروج ریشه چه (Radicell Emergence) نامید كه در بذر زنده و بدون نمو چند ساعت یا چند روز پس از كاشت صورت می‌گیرد، اما در بذور زنده و راكد خروج ریشه‌چه دیده نمی‌شود.



مرحله 2 هضم (گوارش) و انتقال: چربی‌ها، پروتئین‌ها و كربوهیدرات‌ها در اندوسپرم، لپه‌ها، پریسپرم یا گامتوفیت ماده، ذخیره می‌شوند؛ این تركیبات به‌هنگام سبز شدن گیاه هضم و به مواد شیمایی ساده‌تری تبدیل می‌شوند؛ گفتنی‌ست این مواد به محور رشد جنین انتقالی می‌یابند.
روند متابولیكی در گونه‌های گیاهی گوناگون به‌طورعمده به نوع مواد شیمیایی ذخیره شده در بذر بستگی دارد؛ چربی‌ها و روغن‌ها كه اصلی‌ترین تركیبات موادغذایی در بذرهای بیشتر گیاهان عالی هستند، توسط آنزیم‌ها به اسیدهای چرب و در نهایت به قند، تبدیل می‌شوند.
پروتئین‌های ذخیره شده كه در اكثر بذرها منبع ازتی دارند برای نهال در حال رشد ضروری و نشاسته كه در بسیاری از بذرها به‌عنوان منبع انرژی موجود هستند، به قند تبدیل می‌شوند.
روندهای متابولیكی صورت گرفته به‌هنگام جوانه زدن شامل فعال شدن آنزیم‌های اختصاصی در زمانی به خصوص و تنظیم فعالیت‌های گیاه است؛ كنترل این جریان، ممكن است توسط فرآیند‌های بیوشیمیایی (زیست شیمیایی) یا مواد شیمیایی ویژه در گیاه انجام شود.
بنابراین جذب آب و تنفس، با سرعتی یكنواخت ادامه یافته و سازوكار‌های موجود در بافت‌ها فعال می‌شوند در نهایت با دخالت سیستم سنتز كننده‌ی پروتئین آنزیم‌های جدید، مواد ساختاری تركیبات تنظیم كننده و اسیدهای هسته‌ای، تولید شده و پس از انتقال به سلول مورد نظر مواد جدیدی ساخته می‌شوند.



مرحله 3 رشد دانهال: در این مرحله نمود دانهال در نتیجه تقسیم سلول در نقاط رشد جداگانه محورجنینی حاصل می‌شود و پس از آن، ساختارهای دانهال توسعه پیدا می‌كنند.
به نظر می‌رسد كه آغاز تقسیم سلول‌ها در نقاط رشد محور جنینی مستقل ازآغاز رشد طولی سلولی است، هنگامی‌كه رشد در محور جنینی شروع می‌شود، وزن تر و وزن خشك دانهال افزایش می‌یابد، در حالی‌كه وزن بافت ذخیره‌ای كاهش پیدا می‌كند، تنفس كه از روی میزان اكسیژن جذب شده اندازه‌گیری می‌شود، با پیشرفت رشد گیاه، افزایش می‌یابد.
در بافت‌های ذخیره‌ای در نهایت فعالیت‌های متابولیكی به استثنای گیاهانی كه لپه‌های آنها از خاك بیرون آمده و در فتوسنتز فعال می‌شوند، متوقف می‌شود؛ جذب آب هم‌چنان كه ریشه‌های جدید، در محیط جوانه‌زنی فرو می‌روند و وزن تازه دانهال افزایش می‌یابد زیاد می‌شود.
به تدریج كه مراحل جوانه زدن پیش می‌رود به زودی ساختار دانهال قابل مشاهده می‌شود؛ جنین دارای محوری است كه شامل یك یا چند برگ است، نقطه‌ی رشد ریشه كه ریشه‌چه نامیده می‌شود در پایین جنین ظاهر می‌شود.
نقطه رشد شاخساره كه ساقچه خوانده می‌شود، در انتهای بالایی محور جنینی، در بالای لپه‌ها قرار دارد؛ ساقه‌ی دانهال به دو قسمت تقسیم می‌شود كه قسمت پایین لپه‌ها زیر لپه و قسمت بالای لپه‌ها رولپه نامیده می‌شود.
رشد اولیه‌ی دانهال به یكی از دو صورت انجام می‌گیرد، در جوانه‌زدن برون خاكی، زیرلپه رشد طولی دارد و لپه‌ها را از زیر خاك بیرون می‌آورد؛ از سوی دیگر در جوانه‌زدن درون خاكی، رشد طولی زیرلپه به شیوه‌ای نیست كه لپه‌ها از خاك بیرون آید و تنها رولپه خارج می‌شود.

درباره وبلاگ

این وبلاگ تحت پوشش و زیر نظر شرکت کلیک گستر البرز می باشد.

هر گونه طراحی، اجرا و مشاوره ی پروژه های زراعت و آبیاری، باغبانی، گیاهان دارویی و ... توسط شرکت کلیک گستر البرز انجام می گیرد.
و به تازگی بخش فضای سبز این شرکت به همکاری متخصصین و تحصیل کردگان دانشگاهی راه اندازی شد.
مدیر وبلاگ : .M YR

آخرین پست ها

جستجو

نویسندگان