تبلیغات
کلیک گستر البرز - زراعت-لوبیای روغنی
کلیک گستر البرز
طراحی،اجرا و مشاوره ی پروژه های زراعت و آبیاری، باغبانی، گیاهان دارویی و... و طراحی و اجرای فضای سبز

لینکدونی

آرشیو موضوعی

آرشیو

لینکستان

← آمار وبلاگ

  • کل بازدید :
  • بازدید امروز :
  • بازدید دیروز :
  • بازدید این ماه :
  • بازدید ماه قبل :
  • تعداد نویسندگان :
  • تعداد کل پست ها :
  • آخرین بازدید :
  • آخرین بروز رسانی :

زراعت-لوبیای روغنی

لوبیا روغنی



خصوصیات گیاهی: لوبیا روغنی یا سویا با نام علمی Glycine max L. گیاهی است یكساله از تیره نخود (Leguminosae) كه بصورت بوته ای استوار و نسبتاً پر برگ رشد می كند .

گرده افشانی در لوبیا روغنی بصورت خودگشنی است . میزان دگرگشنی به فعالیت حشرات بستگی دارد .

نیامهای رسیده برنگهای زرد ، خاكستری ، قهوه ای یا سیاه دیده می شود .


لوبیا روغنی گیاهی است كوتاه روز كه بیش از هر محصول زراعی دیگر نسبت به طول روز حساسیت نشان می دهد .

لوبیا روغنی در گروه گیاهان گرمادوست قرار دارد و از این لحاظ تا حد زیادی مشابه ذرت است . به گرما و نور فراوان نیاز دارد و به سایه اندازی علفهای هرز حساس است .

لوبیا روغنی به خشكی حساس است . بذر در مرحله سبز شدن به زیادی رطوبت نیز حساسیت نشان می دهد .

به شوری خاك حساس است . اسیدیته حدود خنثی تا كمی اسیدی برای آن مناسب می باشد .

ارقام لوبیا روغنی را می توان از لحاظ مورد مصرف در سه گروه علوفه ای روغنی و حبوبات قرار داد.

تناوب زراعی: بطور كلی موقعیت لوبیا روغنی در تناوب زراعی همانند حبوبات است و می توان بعنوان فزاینده باروری خاك در تناوب قرار گیرد .

شبدر ـ ذرت ـ گلرنگ ـ گندم

یونجه ـ سیب زمینی ـ حبوبات ـ گلرنگ ـ جو ـ آیش

کود شیمیایی: چنانچه لوبیا روغنی برای اولین بار در مزرعه ای كشت می شود بهتر است بذر آنرا با باكتری تثبیت كننده ازت تیمار نمود .

تولید هر تن دانه لوبیا روغنی موجب خروج 60 تا 70 كیلو ازت ، 15 الی 20 كیلو اكسید فسفر و 20 تا 25 كیلو اكسید پتاسیم از خاك می گردد . لوبیا روغنی توان زیادی در جذب مواد غذایی از خاكهای فقیر دارد و همانند بادام زمینی می تواند در این خاكها رشد خوبی داشته باشد ، بهرحال برای حصول حداكثر عملكرد لازم است كه مواد غذایی كافی در خاك قرار داد . مقدار كود مورد نیاز لوبیا روغنی می تواند صفر تا 120 كیلو در هكتار ازت و 45 تا 90 كیلو اكسید فسفر باشد .

در این شرایط ممكن است تا حدود 50 كیلو در هكتار اكسید پتاسیم نیاز باشد .

تاریخ کاشت:
حداقل حرارت خاك برای جوانه زدن و سبز شدن لوبیا روغنی حدود 15 درجه سانتیگراد و حرارت مطلوب آن حدود 30 درجه سانتیگراد است .

آبیاری: معمولاً اولین آبیاری را بلافاصله پس از كاشت انجام و خاك را تا عمق حدود یك متر خیس می كنند . دومین آبیاری بفاصله كمی بعد از آبیاری اولی و بسیار سبك انجام می شود تا سبز شدن تسهیل گردد .

کنترل علفهای هرز: توان لوبیا روغنی در مقابله با علفهای هرز ، بخصوص در شرایط افزایش فاصله ردیفهای كاشت بسیار كم است .

لوبیا روغنی به بسیاری از علف كشها حساس است .

علف كشهای قبل از كاشت مانند تریفلورالین ، اپتام و لاسو و علف كشهای قبل از سبز شدن مانند داكتال را می توان برای كنترل علفهای هرز لوبیا روغنی مورد استفاده قرار داد .

آفات و امراض: از آفات اختصاصی لوبیا روغنی می توان پروانه دانه خوار Etillo zinkenella را نام برد كه به سایر حبوبات نیز خسارت می زند . كنترل این آفت با شخم پائیزه ، یخ آب زمستانه و تناوب زراعی بصورت عدم كاشت كلیه حبوبات برای 2 تا 3 سال در ناحیه امكان پذیر است . كنترل شیمیایی با مشاهده مداوم مزرعه از اوایل رشدو انجام سمپاشی با ظهور پروانه ها و مشاهده اولین آثار خسارت امكان دارد . استفاده از سموم گوزاتیون و دیپرتكس و تكرار سم پاشی پس از 7 الی 10 روز از نوبت اول توصیه شده است .

بیماریهای سفیدك داخلی لوبیا روغنی ، بیماری لكه ارغوانی لوبیا روغنی و موزائیك لوبیا روغنی بطور پراكنده و با خصارت غیر اقتصادی در مزارع لوبیا روغنی ایران مشاهده شده اند .

ظاهراً عامل بیماری بوته میری لوبیا روغنی در ایران قارچی است بنام Rhizoctonia solani فآفت

كه ساپروفیت اختیاری است . مبارزه با این قارچ با انتخاب ارقام مقاوم ، زهكشی زمین و ضد عفونی بذر بوسیله قارچ كشهای سیستمیك مانند تیابندازول و بنومیل می باشد .

برداشت: معمولاً برداشت لوبیا روغنی هنگامی انجام می شود كه نیامها زرد و خشك شده اند

موارد استفاده: دانه خشك لوبیا روغنی 14 تا 20 درصد روغن و 30 الی 40 درصد پروتئین داد . ارقام روغنی دارای پروتئین كمتر و روغن بیشتری هستند .

كنجاله لوبیا روغنی را برای تغذیه دام مصرف می نمایند . اما مصرف كنجاله لوبیا روغنی در كشورهای صنعتی برای تهیه گوشت گیاهی با گوشت لوبیا روغنی در كشورهای صنعتی برای تهیه گوشت گیاهی یا گوشت لوبیا روغنی معمول است.

منبع

درباره وبلاگ

این وبلاگ تحت پوشش و زیر نظر شرکت کلیک گستر البرز می باشد.

هر گونه طراحی، اجرا و مشاوره ی پروژه های زراعت و آبیاری، باغبانی، گیاهان دارویی و ... توسط شرکت کلیک گستر البرز انجام می گیرد.
و به تازگی بخش فضای سبز این شرکت به همکاری متخصصین و تحصیل کردگان دانشگاهی راه اندازی شد.
مدیر وبلاگ : .M YR

آخرین پست ها

جستجو

نویسندگان